Крит

Остров Крит е сред най-обичаните и популярни туристически дестинации по Средиземноморието. Красивите плажове, разнообразните и живописни пейзажи, мекия средиземноморски климат, богатата история и култура, както и вкусната местна кухня заедно формират идеалното място за почивка в Европа. По-голямата част от чужденците посещават северната част на острова, тъй като тук се намират основните градове като crete greece mediterranean lifestyleИраклион, Ретимнон и Хания.

Географско положение. Остров Крит е един от най-южните гръцки острови. Той се намира в най-южните части на Егейско море на около 285 километра от северното крайбрежие на Африка. Разположен е на 34 – 35° с.г.ш. в източното Средиземноморие. Попада точно в сърцето на субтропичния климатичен пояс. От запад на изток се простира на около 250 километра.

crete beach greeceРелеф. Остров Крит има планински релеф. Планинските вериги се простират в посока изток – запад и са разделени на четири основни планински масива. Приблизително в централната част на острова се намира връх Ида или известен още като Ида Псилоритис. Той се издига на височина 2456 метра. През зимните месеци е покрит с дебела снежна покривка. Освен него и други върхове се издигат на повече от 2000 метра. С малка надморска височина са като цяло единствено крайбрежните райони.

Климат. Остров Крит има горещ средиземноморски климат. Летният сезон е сред най-дългите в Европа. За плаж е подходящо от април до ноември. Летата са не само дълги, но също така сухи и доста горещи. Почти невероятно е да падне дъжд посред лято. Това се случва изключително рядко и обикновено валежите са интензивни и придружени от гръмотевици. Планинската верига играе ролята на климатична бариера, защото спира в значителна степен въздушните маси. В резултат на crete mountainous forestтова, на северния и на южния бряг на остров Крит климатът и природата са доста различни. Като цяло, времето на остров Крит е топло през цялата година. Зимата продължава от декември до март. Тогава температурите през деня са най-често около 17°C. През април времето се променя драматично и през някои дни става дори горещо. Като цяло през този месец средната дневна температура е 20°C, но много често crete is mediterranean paradiseстава и доста по-висока. От средата на април до края на ноември температурите са летни. През месец август достигат своя максимум и средните дневни са около 31 – 32°C на сянка. През края на ноември започва чувствително захлаждане, което приключва през декември с температури от около 17°C. Тази стойност се запазва до следващата пролет. От октомври до март времето е влажно и падат по около 40 – 60мм дъжд на месец. От април до ноември валежите са доста по-оскъдни. Най-сухо е през юли и август – тогава падат от 0 до 10мм. В планините времето е различно. Там температурите са доста по-ниски, а през зимните месеци има дебела снежна покривка.

Природа. Природата на Крит е много разнообразна и това е едно от големите предимства на този красив остров. Северната и южната част са много различни. На север от планините има много повече зеленина. Тук виреят множество типични за cristal clear water creteСредиземноморието видове, като например маслина, лимон, портокал, мандарина, кипарис, както и голямо разнообразие от палми. В по-високите части на планините са разпространени различни видове иглолистни дървета, особено кипариси. На юг от планините природата е съвсем различна. Сред полу пустинните пейзажи се срещат основно някои видове топлолюбиви и сухолюбиви храсти. Като цяло, пейзажите се доминират основно от жълто-бежови скали. Остров Крит е известен с crete narrow streetвеликолепните си плажове, които привличат милиони посетители от Германия, Великобритания, Русия, САЩ и други. За любителите на белия пясък и кристално чистите морски води са подходящи плажовете в югозападната част на остров Крит, където се намира плажът Елафониси. Макар и не много голям, той е сред най-добрите плажове на планетата и е едно от местата в света, които задължително трябва да посетите ако сте почитатели на морския туризъм. Освен белия пясък и лазурните морски води, самата местност също притежава необикновен магнетизъм, който можете да откриете на много малко места по света, в това число Южна Калифорния и северозападните части от Мексико, най-вече на полуостров Калифорния. Планините на остров Крит са прекрасни. През зимните месеци тук падат обилни снегове.

Население и селища. Населението на остров Крит е около 650 000 души, което го прави най-населения гръцки остров. Основната част от неговото население живее по северното крайбрежие, защото там падат crete remainds to californiaповече валежи, климатът е по-прохладен, има много повече зеленина и условията са по-подходящи за земеделие. Най-големият град на остров Крит е столицата Ираклион. Населението му достига до около 310 000 жители, което е почти половината от цялото население на остров Крит. Вторият по големина град на остров Крит е river mouth creteХания. Смята се, че това е най-красивият град на острова, както и един от най-красивите градове в Гърция и по Средиземноморието. Има население от около 70 000 души. Красив е обаче не само градът, но и цялата му околност. Живописният релеф, красивата природа и незабравими пейзажи превръщат Хания в рай за туристите. Третият по големина град на Крит е Ретимнон. Намира се на около 50 километра източно от Ираклион. Има население от около 60 000 души. Намира се в същата част на острова, където е най-високият връх Ида. Населението на остров Крит е много космополитно. Тук ще откриете хора от целия свят, които са привлечени от спокойствието, чистотата, топлината и екзотиката на гръцкия остров.

История. Историята на остров Крит е доста богата и наситена със събития. Тук 3000 години преди новата ера е възникнала и процъфтяла минойската цивилизация. Нейното внезапно изчезване се panoramic view to the islandобяснява с катастрофално по своите размери вулканично изригване, което унищожило огромна част от остров Санторини приблизително около 1500 години преди новата ера. Предполага се, че чудовищното изригване е предизвикало огромна вълна цунами, която буквално е помела всичко по пътя си. Смята се, че вълната е унищожила не само минойската цивилизация, но и всичко, което се намирало в близост до морския бряг в Източното Средиземноморие. Вълната, разбира се, сама по себе си не е заличила мигновено минойската цивилизация, the summer season of crete lasts eight monthsно в крайна сметка помогнала това да се случи. Последната капка, която преляла чашата била пепелта от изригналия вулкан, която покрила обработваемите земи. Това в комбинация със закритото от пепел слънце било края на една велика цивилизация. Крит е свързан с не една легенда от онези времена. Може би най-известна е историята за Минотавър, който имал глава на бик и тяло на човек. Чудовището изяждало по седем млади жени и мъже на всеки девет години, като тези младежи Атина изпращала за да компенсира цар Минос за убийството на неговия син Андрогей. Царският син бил убит от атиняни и това било small greek chapelтяхното наказание за извършеното престъпление. Тезей бил млад и смел момък, който сам пожелал да попадне в редиците на тези младежи, които трябва да бъдат дадени на свирепия минотавър. Невговата идея била да влезе в лабиринта на Минотавър и да го убие за да прекрати това чудовищно избиване на млади хора. Когато пристигнал на остров Крит, Тезей мигновено се влюбил в красивата Ариадна, която била дъщеря на цар Минос. За да му помогне да излезе от ужасяващия лабиринт след като убие Минотавъра, Ариадна дала кълбо от прежда на Тезей. Той победил Минотавър и snow covered mountains creteизлязъл от лабиринта благодарение на преждата, дадена му от Ариадна. Със себе си извел и тези млади хора, които били изпратени с него като жертви за Минотавър.

Икономика. Крит е едно от най-развитите и богати места в Гърция. Има развита икономика, която разчита основно на сектора на услугите и по-точно на туризма. Всяка година милиони туристи от цял свят посещават Крит и по този начин най-важният експортен продукт е самият остров. Това се отразява на всички сфери от обществения живот – като се започне от качеството на инфраструктурата и се стигне до търсенето и предлагането на недвижими имоти тук. Освен туризма, другия много важен сектор е селското стопанство. Важни продукти са цитрусовите плодове и маслините. За разлика от туризма, който се развива по крайбрежието обаче, селското стопанство е застъпено в по-вътрешните части от Крит.

Източник: Туризъм

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/497_attach_3852_normal.jpg