Бахамските острови

Бахамските острови са страна в континента Северна Америка, която често е определяна като перлата на Карибско море. Заемат площ от 13 940 кв.км. Островите са разположени в непосредствена близост до континента от който ги отделя единствено протока Флорида. Намират се на 45 километра от островите Търкс енд Кайкос, на 130 километра североизточно от най-големият по територия карибски остров Куба и на 90 километра югоизточна посока от американския щат sand beaches white water limpidФлорида. Бахамите са най-големият по брой острови архипелаг в Карибско море. Съставени са от около 700 острова. Архипелагът има коралов произход и поради тази причина надморската му височина е много малка – в най-високата си точка достига 63 метра. Основните острови са Гранд Бахама, Литъл Абако, Грейт Абако, Морс айлънд, Норт Бимини, Саут Бимини, Бери, Андрос, Уилямс, Били, Ню Провидънс, Ръсел, Харбър, Ройъл, Кърънт, Роус, Литъл Сан Салвадор, Дарби, Кет, Лонг Айлънд, Маягуана, Плана Кейс, Аклинс Айлънд, Лонг Кей, Крокет Айлънд, Рагет Айлънд и много други. От северозапад на югоизток архипелага се простира на дължина от 857 километра. Северната тропична окръжност (тропик на рака) прекосява островната страна, което играе важна роля за нейния климат, природно богатство и икономическо развитие.

coco palms predominate on the islandsКлимат на Бахамските острови. Архипелагът попада в тропичния климатичен пояс. Това означава, че температурите са високи през цялата година. Дневните варират между 25 и 32°C в зависимост от сезона, а нощните никога не падат под 18°C, дори и през януари, когато се наблюдава температурният минимум. За посещение е по-препоръчително зимното полугодие, когато времето е по-приятно. От ноември до април температурите са по-лесно поносими за хората свикнали с умерените ширини. Лятото може да бъде твърде горещо. Sunset of BahamasОсвен това влажността се повишава с повишаването на температурите. За разлика обаче от повечето области с тропичен климат, тук не е нито прекалено влажно, нито прекалено сухо. През лятното полугодие вали повече – около 170мм дъжд месечно падат през септември и октомври. През декември, януари, февриари и март падат само по 30 – 40мм дъжд на месец. От април до ноември трае сезона на ураганите. Тогава температурата на морската вода става над 30 градуса и това я превръща в гориво за тропическите бури. През зимата водата се охлажда до около 27°C и поради тази причина заплахата от урагани значително намалява.

sharks inhabite local coral reefsПриродните дадености на Бахамските острови са големи. По голямата част от островите са покрити с гъста тропическа растителност. Разбира се има и такива, при които преобладават храсти и тревиста растителност, но те са много по-малко. Бахамските острови са световно известни с великолепните си плажове. Смята се, че бахамските плажове са най-красивите в северното полукълбо. Имат много специфичен цвят преливащ от бяло в много нежно розово, тъй като са образувани при стриването на прах на коралите под влияние на морските вълни. С течение на времето стритите на прах корали са се натрупали и са формирали великолепни плажове. Около тях горичките от tourist industry archipelago is leadingкокосови палми и различни местни тропически видове растения предлагат прохлада и сянка, в която туристите намират спасение през най-горещите часове на деня. На други места пясъчните плажове отстъпват пред гъсти мангрови гори, които са доста разпространени в тази част на света. Те са важен хабитат на много ценни видове птици, риби и други морски обитатели. Кораловите рифове са разкошни и в комбинация с бистрите и прозрачни океански води дават възможност на любителите на гмуркането да се насладят на разкошни подводни гледки.

Typical landscape BahamasБахамските острови са първото място от новия свят, което Христофор Колумб открил в стремежа си да достигне Индия пътувайки само на запад. Архипелагът има население от приблизително 304 000 души, които са разпределени крайно неравномерно по територията. Столицата на Бахамите е Насау. Има население от 212 000 души, което я прави най-големият град в островната страна. Фрийпорт е втори по големина град с доста по-скромното население от около 70 000 души. Официален език е английски, а официалната валута – Бахамски долар. Страната е член на британската общност подобно на много други държави като Австралия и Нова Зеландия. Държавен глава е кралицата на Великобритания. Четири пети от населението е с афроамерикански Wildlife of Bahamasпроизход. Стандартът на живот е доста висок и в това отношение страната е една от водещите на континента (разбира се след САЩ и Канада) подобно на Коста Рика и Доминиканската република. БВП (брутен вътрешен

продукт) е приблизително 18 000$ на глава от населението, което е повече от този на много европейски страни и по-специално от Източна Европа. Около от приходите на страната идват от туризъм. Островите се посещават от 1,7 милиона туристи всяка година. Останалата част от приходите на Бахамските острови идва основно от производство на плодове, зеленчуци и финансова дейност. Островите са голям хит на пазара за недвижима собственост, като Landscape Bahamasинтерес проявяват главно жители на САЩ, но също и на много други развити страни, особено от Европа. По заможните могат да си купят дори цял остров. Много знамиенитости се интересуват от Бахамите и искат да притежават собствен частен остров, на който да живеят напълно необезпокоявани. За някои от тях тази мечта е станала реалност. Наистина има някакво особено очарование да живееш на място, където да чуваш само шума на вълните и песента на птиците. Това обаче, което прави този архипелаг толкова атрактивен е, че изключителната екзотика е в непосредствена близост до американския бряг, особено островите Бимини.

Източник: Туризъм

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/497_attach_3849_normal.jpg