Тасос

Тасос (Thasos) е гръцки остров в сев

ерно Егейско море. Красивата природа, кристалната вода, чистите плажове и съхранените гръцки традиции превръщат острова в желана дестинация, както за спокойна, така и за активна ваканция. Близостта му до континента (делят ги едва 7 км) е причина да е предпочитан за уикенд почивки.

Наблюдаван отдалече, Тасос прилича на потънала в морето планина, покрита със средиземноморски борове, кипариси и вечнозелени храсти. В крайбрежните градини се отглеждат маслини, смокини, нарове.

За богатата история на града свидетелстват археологически находки из целия остров. Град Лименас (на гръцки старото й име е било Тасос) - най-големият град на острова, е разположен в потънал в зеленина живописен залив, интересен е и археологическият музей в града, където могат да се видят предмети от VII век пр. Хр. до началото на миналия век. В Стария град се намират светилищата на Артемида и Дионисий, а на хълма са разположени Античният театър, Акрополът и храмът на Атина.

Друга интересна дестинация е старата столица на острова - Панагия. Разходката из тесните улички покрай белосаните и покрити с каменни плочи вместо с керемиди къщурки е истинско пътуване във времето. Интересни забележителности са местната църква и Пещерата на дракона.

В рибарското селище Алики се намира езически храм, издигнат през VII век пр. Хр.

Население:  16 000 души

Валута: евро (EUR)

Телефонен код: +30 25930

Интернет страници за Тасос:

Спешни телефони: 112

Туристическа полиция: +30 25930 22500

Здраве: На остров Тасос има здравен център в Принос, който ще откриете лесно, следвайки указателните табели с червен кръст и надпис на латиница. Аптеки има в Лименас, Скала Калирахис, Принос, Лименария, Потос и Панагия. В много от градовете има и частни лекари.

Антики: Изнасянето на антични предмети е строго забранено с изключение на определени предмети, за които е необходимо да разполагате със сертификат от гръцкото министерство на културата и науките. Ако бъдете заловени при опит за изнасяне на антики без сертификат, артефактите ще бъдат конфискувани, а наказанията са изключително строги.

Бакшиши: Бакшишът е около 10% от сметката и обикновено се оставя на масата, след като сметката е приключена. През летния сезон обикновено деца помагат в заведенията при разчистването на масите и винаги се радват да намерят малък бакшиш.

Източник: Насам-натам

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/497_attach_3850_normal.jpg